Musikens Hus Akademien
Katrineholm

Stipendiater 2023

•  Sofia Hölaas Borén
(sång mm)
•  Fabian Ronach
(gitarr)

(Foto:
Catarina Nitz)


Stipendiater 2022

•  Alba Gutierrez Malmbom
(koloratursopran)
•  Erik Karlsson
(slagverk)


Stipendiater 2021

•  Emil Sotkasiira
(trombon mm)
•  Ella Hällnäs
(fiol)


Stipendiater 2020

•  Xingyu Peng
(piano)
•  Olle Ronach
(slagverk)

(Foto:
Bosse Lundgren)


Stipendiater 2019

•  Albin Ormegard
(jazz)
•  Moa Knutas
(indierock och pop)

(Foto:
Carina Ekdahl, Katrineholms-Kuriren resp privat)Stipendiater 2018

•  Marko Sevon
(piano)

•  Elias Tegebjer
(piano)

•  Hampus Larsson
(slagverk)

Foto:
# Stina Järperud,
Katrineholms-Kuriren
# Privat
# Per Johansson


Stipendiater 2017

•  Charlie Andersson Wistbacka
(bas mm)
•  Linda Karlsson
(musikproduktion)

(Foto:
Carina Wising, Katrineholms-Kuriren)


Stipendiater 2016

•  Adam Björk, trummor
•  Adam Bülow, fiol

(Foto: Rasmus Ahlberg resp Roger Culmsee, Katrineholms-Kuriren)


Stipendiater 2015

Musikstipendium:
•  Johannes Annfält (piano, gitarr o sång)
•  Jonas Carlsson (kontrabas)

Musikledarstipendium:
•  Pia Fagerberg Svanqvist


Bild: Pia och Johannes
(Foto: Cecilia Tuohy, Katrineholms-Kuriren)


Johannes Annfält
Johannes är en fantastisk talang med stor musikalisk bredd. Han är alltid förberedd och även mycket hjälpsam med t.ex. att hjälpa andra att arrangera musik och förklara musikaliska begrepp. Han spelar också i många olika sammanhang och är en av de bästa musiker vi har i Katrineholm för sin åldersgrupp.


Jonas Carlsson
Jonas har studerat musik i många år. Han är nu antagen till Konservatorium Wien Privatuniversitäts masterprogram där professor Francisco José Montero Martinez säger: ”Jonas has made a brilliant progress during these two years, both musically and technically.”


Pia Fagerberg Svanqvist
Pia brinner för sitt arbete med ungdomsmusikarbete och landsbygdens fortlevnad och utveckling. Hon försöker stärka varje körmedlems självkänsla genom sång och musik. Vidare har hon sagt: ”En liten röst blir till en vacker helhet i en kör.”

Bild: Pia, Johannes och Gun-Britt Carlsson (mamma till Jonas, och stf prismottagare)
(Foto: Ingrid Falk)


Stipendiater 2014

Musikstipendium:
•  Lovisa Lill, fiol
•  Joachim Panzar, slagverk

Musikledarstipendium:
•  Eva Annfält

(Foto: Peter Alexis, Katrineholms-Kuriren)


Lovisa Lill
Lovisa började spela fiol hösten 2008. Hon visade tidigt talang och har en seriös inställning till sitt fiolspel. Lovisa gör alltid sitt bästa och har en stark vilja att spela så bra som möjligt med dynamik och musikalitet. Därtill har hon en mycket bra teknik för sin ålder.


Joachim Panzar
Joakim har en stor genrebredd, fantastisk teknik och 'bra öron' för vad som händer omkring honom i musiken, dvs allt vad en bra trumslagare ska ha. Joakim är en viktig kugge i musikkårens trumled.


Eva Annfält
Eva är en inspirerande och kompetent musiklärare som utgår från barnens och ungdomarnas önskemål, vilket kan leda till konstellationer utöver det vanliga. Eva skapar förutsättningar för eleverna som minskar prestationsångesten och ökar självförtroendet. Som elev hos Eva utvecklas elevens såväl musicerande och kunnande som personlighet.

(Foto, samtliga porträttbilder ovan: Bosse Lundgren)

(Foto: Therese Jansson, Katrineholms-Kuriren)


Stipendiater 2013

Musikstipendier:
Simon Rangstedt och Gustav Karlsson

Musikledarstipendium:
Birgitta Thörnberg

(Foto: Tobias Sterner, Katrineholms-Kuriren)

Simon Rangstedt
Elbas mm

Simon är en hängiven musiker som synts runt om i Katrineholms musikliv under de senaste åren. Han är aldrig främmande för att prova nytt: han kan lika gärna dyka upp bakom keyborden på scenen som framför basförstärkaren.

Simon är mycket driven tekniskt och musikaliskt, och behärskar ett stort urval av genrer. Han är mycket ambitiös och avser söka till musikhögskolan efter avslutade gymnasiestudier.

Simon är positiv och nyfiken och lätt att samarbeta med, och är troligen en framtida musikalisk ambassadör för vår stad.


Gustav Karlsson
Sång (kör och solist), nyckelharpa mm

Gustav har växt upp med körsången i Katrineholm via barnkörer, ungdomskörer, musikklass och senast Kammarkören. Därtill spelar Gustav nyckelharpa.

Han är en mycket trogen och ansvarsfull person med många strängar på sin lyra, och engagerar sig och deltar i de flesta större konserter, musikaler, dansshower mm som ges i Katrineholm.

Gustav har ett brinnande intresse för körsång och musik i allmänhet, och har inriktningen för yrkeslivet inställd på högre studier vid musikhögskolan.


Birgitta Thörnberg
Körledare

Birgitta är lärare på Kulturskolan i Katrineholm inom sång, kör och projekt samt ledare för flera barnkörer i Mariakyrkan.

Med pedagogiskt kunnande och outtröttlig entusiasm skapar Birgitta musikaliska mötesplatser för barn (ibland också med föräldrar), där hon bl a förmedlar och förenar svensk vistradition och dagens visa. Hon fångar på ett varsamt och förtjänstfullt sätt upp varje barn och låter dem upptäcka den glädje, kraft och gemenskap som sång och musik kan skapa.

(Foto, samtliga porträttbilder ovan: Ulrika Wadell)

(Foto: Therese Jansson, Katrineholms-Kuriren)Klicka på bilden för större format.

Stipendiater 2012

Luis Haraldsson och Nicklas Boman

(Foto: Ulrica Andersson, Katrineholms-Kuriren)

Luis Haraldsson
Pianist, sångare, arrangör och kompositör

Luis är 20 år och boende i Katrineholm. Han är välkänd som pianist och underhållare i trakten och på god väg att göra sig ett namn i större sammanhang. Han har t.ex. konserterat tillsammans med Robert Wells under sommarturnéer med bl.a "Rhapsody in Rock".

Luis har många år varit pianist/ackompanjatör i Kulturskolans verksamhet vid orkesterframträdanden, musikaler mm. Han har spelat med i Katrineholms Musikkår och Symfoniorkester.

Luis utvecklar ständigt sin talang som kompositör/arrangör. Han arrangerar egna och andras verk, har tonsatt en musikal till Svenska Kyrkan samt komponerat större och mindre musikstycken som han ibland även textsatt.

Luis är en mycket seriös och sympatisk musiker. Utmärkande för honom är att han alltid kommer väl förberedd till alla övningar och evenemang, oberoende av tyngd eller omfattning. Luis är väl värd att uppmuntras med ett stipendium.

Nicklas Boman
Gitarrist och sångare

Nicklas är 18 år och går sista året på Duveholmsgymnasiets Estetlinje Musik. Han är en hängiven och målmedveten jazzgitarrist, med fortsatta musikstudier som inriktning efter gymnasiet.

Nicklas spelar bl.a med i Kulturskolans Stage Band, där han visat stor musikalisk begåvning som solist- och ensemblemusiker. Han har spelat i nära nog alla traktens kyrkor i samband med gudstjänster, mässor och dop. Han spelar med i hårdrocksbandet Pangea, och driver även egna band.

Nicklas sjunger i Mariakyrkans Gospelkör, och har därigenom vid ett flertal tillfällen 'körat' bakom professionella sångares konserter i Katrineholm.

Nicklas är en ödmjuk och pålitlig person med stort musikintresse, och som ser seriöst på alla uppdrag han åtar sig: ingen uppgift är för liten! Nicklas är väl värd att uppmärksammas med ett stipendium.

Musikens Hus; en plats för musik, möten och möjligheter.