Om Gunnar Sellberg
(25 augusti 1924 - 9 februari 2011)
Gunnar Sellberg har i testamente av den 18 oktober 2010 utgett ett penninglegat på 2.000.000 kr till Musikens Hus Akademien. Ändamålet med medlen är att de ska användas för att främja musiklivet i Katrineholms kommun med särskild inriktning på ungdom.
Gunnar Sellberg växte upp i en villa på Djulögatan 21. Huset byggdes av hans farfar 1884 och är ett av Katrineholms äldsta.
Efter småskolan och fyra år i realskola började han sin första anställning som spispojke på Stadshotellet. Därefter blev det ett år på Handelsskolan. Efter militärtjänsten på Gotland blev han kockchef på Getå turisthotell utanför Norrköping.
Sen var det dags för en konditorkurs, och på våren 1950 köpte Gunnar Sellberg konditori Japan i Katrineholm. Han drev verksamheten till 1972, då han måste sluta med konditoryrket på grund av mjölallergi. Konditoriet övertogs av en av de anställda.Året därefter studerade Gunnar Sellberg vid en fastighetsskötarskola i Nacka, för att bättre kunna ta hand om hyresfastigheten på Folkungagatan i Stockholm, som han köpte 1963. Denna fastighet såldes så sent som 2010.
Gunnar Sellberg arbetade åren fram till pensioneringen som fastighetsskötare på Ersta lasarett i Stockholm.
På äldre dagar tillbringade Gunnar Sellberg allt mer tid i sitt hus i Katrineholm. Han tyckte om att vara ute i den välskötta och färggranna trädgården, där han hade många fina gamla växter.
Hemmet i Katrineholm var en viktig plats för Gunnar Sellberg. Trots förbättringar och renoveringar under årens lopp såg det ut precis som när föräldrarna levde. Hans önskan var att huset skulle vara kvar i så ursprungligt skick som möjligt och att trädgården skulle få vara öppen för alla som ville njuta av den.
Gunnar Sellberg var även mycket musikintresserad. Han besökte ofta konserterna i Musikens Hus, och bidrog under åren finansiellt till verksamheten genom 'köp' av såväl flygeltangenter som publikstolar.